top of page
Writer's pictureNatuurlijkNZ

Auckland ontdekken, de grootste stad van Nieuw-Zeeland

Updated: Sep 27

Auckland is de grootste stad van Nieuw-Zeeland en biedt onderdak aan ruim 1,7 miljoen inwoners van over de hele wereld, waardoor het de meest diverse stad van het land is. Auckland ligt tussen de Hauraki Golf in het oosten, de Hunua Ranges in het zuidoosten, de Manukau Harbour in het zuidwesten, en de Waitākere Ranges en kleinere gebieden in het westen en noordwesten.

De 'City of Sails'

Auckland heeft een bijzondere geografie, het is gebouwd op meer dan 50 slapende vulkanen - sommige groter dan andere! Zeilen en maritieme activiteiten spelen een grote rol in de geschiedenis en identiteit van Auckland. Daarom is het geen verrassing dat het de bijnaam ‘City of Sails’ heeft gekregen.


 
 
Drie mensen staan in een wijngaard op Waiheke island met Auckland en de sky tower op de achtergrond
Vanaf Auckland Central kun je gemakkelijk een dag trip maken naar Waiheke Island, Tiritiri Mantangi of Great Barrier Island

Auckland Central

Ben je toevallig in Auckland tijdens één van de vele festivals, dan is dat een geweldige manier om de stad en de multiculturele bevolking te leren kennen. Mocht dat niet het geval zijn, dan is er altijd voor ieder wat wils in deze geweldige stad.

Queen’s Street loopt door het centrum van de stad en herbergt vele bezienswaardigheden, eetgelegenheden en winkels. Ben je langer dan een paar dagen in Auckland, dan kun je de omgeving ontdekken en genieten van de fantastische wijnregio op Waiheke Island. Op korte rijafstand vind je ook een aantal prachtige stranden zoals Piha Beach en Muriwai.


Hoogtepunten en bezienswaardigheden in Auckland


Auckland Sky Tower

Met een duizelingwekkende hoogte van 328 meter is dit het hoogste gebouw in Nieuw-Zeeland. Neem de glazen lift naar boven en binnen de kortste tijd sta je op het observatiedek waar je wordt getrakteerd op adembenemende panoramische uitzichten over de stad en eromheen!


Ben je avontuurlijk aangelegd, dan kun je de Sky Walk doen. Dit is een wandeling langs de buitenrand van de toren, uiteraard zit je veilig vast met een tuigje. Als je echter niet op zoek bent naar een adrenalinekick, kun je altijd een ontspannende maaltijd doen in het Orbit 360˚ Dining Revolving Restaurant.


De veerpont naar Devonport

Devonport is een charmante wijk met veel restaurants en cafés die 's avonds geopend zijn. We raden aan uit eten te gaan in Devonport, want ‘s avonds heb je een prachtig uitzicht op de skyline van Auckland. De verlichting van de Sky Tower en andere gebouwen kan een betoverend gezicht zijn. In de avonduren is het vaak rustiger op de ferry, waardoor je meer ruimte hebt om te ontspannen en van het uitzicht te genieten. De veerpont duurt maar 12 minuten en gaat tot ‘s avonds laat (check van te voren hoe laat de laatste veerboot gaat). Een ticket kost ongeveer NZD 8.

Auckland skyline en sky tower verlicht
Neem 's avonds de veerpont naar Devonport voor een prachtig uitzicht op Auckland

Weta Workshop Unleashed

Weta Workshop Unleashed is een unieke interactieve attractie in Auckland die bezoekers een kijkje geeft achter de schermen van de wereld van special effects, filmprops, en fantasierijke creaties. Hier kun je ontdekken hoe films worden gemaakt door zelf de magie van het ontwerpen van wezens, wapens, miniaturen, en meer te ervaren. Vergeleken met de Weta Workshop in Wellington is de Weta Workshop Unleashed meer gericht op het publiek, met het doel een speelse en educatieve ervaring te bieden die inzicht geeft in de kunst en technologie achter filmproductie.


Auckland War Memorial museum

Auckland Museum is een van de meest iconische musea in Nieuw-Zeeland. Gelegen op de top van de heuvel in Auckland Domain, biedt het museum een panoramisch uitzicht over de stad en de Waitematā Harbour.


Oorspronkelijk gebouwd als een gedenkteken voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, heeft het museum zich ontwikkeld tot een uitgebreide culturele instelling. Het bevat een indrukwekkende collectie van Māori-artefacten en andere objecten uit de Pacifische regio, wat het een belangrijk centrum maakt voor het leren over de inheemse cultuur van Nieuw-Zeeland.


Met zijn combinatie van geschiedenis, cultuur en natuur is het Auckland War Memorial Museum een must-see bestemming voor iedereen die de rijke geschiedenis en cultuur van Nieuw-Zeeland wil ontdekken.


Auckland Art Gallery - Toi o Tamaki

De Auckland Art Gallery is alsof je een levendige wereld binnenstapt waar creativiteit geen grenzen kent. Gelegen in het hart van de stad, is deze plek een paradijs voor kunstliefhebbers en cultuurliefhebbers en iedereen met waardering voor schoonheid. De galerij herbergt een indrukwekkende verzameling Nieuw-Zeelandse en internationale kunst. Met gratis toegang, dit zou op elke planning moeten staan!

Twee mensen kijken omhoog naar het hoge plafond in de Auckland Art Gallery
Ontdek de indrukwekkende verzameling van Nieuw-Zeelandse en internationale kunst in de Auckland Art Gallery

Overige musea en kunstgalerieën in Auckland

  • MOTAT (Museum of Transport and Technology) is een interactief museum gewijd aan technologie en transport. Hier kun je historische vliegtuigen, treinen, auto's en andere transportmiddelen bekijken en leren over hun geschiedenis.

  • New Zealand Maritime Museum - Hui Te Ananui a Tangaroa is gewijd aan de maritieme geschiedenis van Nieuw-Zeeland, inclusief de vroege Polynesische ontdekkingsreizigers en de moderne scheepvaart.

  • Te Uru Waitākere Contemporary Gallery is een hedendaagse kunstgalerie in West Auckland die bekend staat om zijn innovatieve en experimentele tentoonstellingen.

  • Corban Estate Arts Centre is een culturele hub met galerieën, workshops, en evenementen die een breed scala aan kunstvormen omvatten, van schilderkunst tot beeldhouwkunst.

  • Pah Homestead, TSB Wallace Arts Centre is een historische villa die een grote collectie van moderne en hedendaagse kunst herbergt. Het biedt vaak tentoonstellingen en evenementen voor bezoekers.

  • Starkwhite Gallery is een commerciële kunstgalerie die hedendaagse kunstwerken tentoonstelt van lokale en internationale kunstenaars.

  • Het Stardome Observatory in Auckland biedt een fascinerende kijk op de sterren en planeten, met boeiende planetarium shows en telescopische waarnemingen.

  • Het Howick Historical Village neemt bezoekers mee terug in de tijd naar de 19e eeuw, met authentieke gebouwen en kostuums die de koloniale geschiedenis van Nieuw-Zeeland tot leven brengen.

  • Het Torpedo Bay Navy Museum vertelt het verhaal van de marinegeschiedenis van Nieuw-Zeeland, met tentoonstellingen over maritieme artefacten, scheepsmodellen, en marine-erfgoed.


Dineren en winkelen allemaal op dezelfde plek!


mensen eten bij Lowbrow op K Road
K' Road staat bekend om zijn diversiteit, alternatieve cultuur, en levendige nachtleven

K' Road

Dit is een afkorting van Karangahape Road, een straat vol karakter. Deze historische straat, gelegen in het stadscentrum, staat bekend om zijn diversiteit, alternatieve cultuur, en levendige nachtleven. Met zijn mix van trendy cafés, unieke boetieks, kunstgalerieën, en nachtclubs is K Road een populaire bestemming voor zowel de lokale bevolking als toeristen. Het is ook een centrum voor de LGBTQ+ gemeenschap, met diverse bars en evenementen die een inclusieve sfeer bevorderen.


Britomart

Dit trendy gebied aan het water beschikt over een breed scala aan restaurants, waar je terecht kunt voor heerlijke gerechten, van gastronomische hamburgers tot ambachtelijk gebak. Het ligt direct naast de haven en midden in de stad! Het is ook omgeven door luxe designerwinkels en high-end modemerken, waardoor het perfect is voor een spannend middagje uit.


Ponsonby

Ponsonby staat bekend om zijn winkel scene en ligt net ten westen van het CBD van Auckland, het is nog steeds centraal en dichtbij. Het is een paradijs voor fijnproevers. Geniet van de leuke woon- en designwinkels of verdiep jezelf in het aanbod aan specialiteiten winkels boordevol unieke schatten!


Newmarket

In dit bijzondere en levendige winkelgebied zijn ook heel veel eetgelegenheden te vinden. Van elegante gastronomische restaurants tot informele eetgelegenheden, het is een geweldige stop om jezelf te trakteren op iets lekkers! De rode, groene en blauwe metrolijnen stoppen allemaal in Newmarket, het is dus een gemakkelijk toegankelijk gebied vanuit de hele stad.


Viaduct Harbour is een levendige bestemming in Auckland waar je kunt genieten van een breed scala aan eetgelegenheden, van chique visrestaurants tot gezellige bistro's, allemaal met uitzicht op de jachthaven. Parnell, een charmante wijk, biedt een unieke winkelervaring met boetieks en kunstgalerieën, terwijl je op Federal Street terecht kunt voor een gastronomische ontdekkingstocht langs bekroonde restaurants en hippe bars.

Blauw water met bergen op de achtergrond, paar witte wolken en bomen
Een prachtig uitzicht vanaf Himalaya Reserve Auckland

Ontspannen in het park en de natuur

Auckland's groene ruimtes zijn een mix van natuurlijke schoonheid en historische betekenis. Begin je verkenning in Auckland Domain, het oudste park van de stad, met zijn weelderige botanische tuinen en het iconische Auckland War Memorial Museum. Ga dan verder naar het nabijgelegen Maungahwau/Eden Park, bekend om zijn majestueuze uitzichten vanaf de vulkanische top, en een favoriet voor sportliefhebbers vanwege het gelijknamige stadion.


Cornwall Park en het naastgelegen Maungakiekie/One Tree Hill bieden een perfecte combinatie van tuinen, wandelpaden en een rijke Māori geschiedenis, gemarkeerd door het indrukwekkende obelisk-monument. Albert Park, in het hart van het stadscentrum, is een oase van rust, omringd door historische gebouwen en levendige bloemenperken.


Op Bastion Point, met zijn adembenemende uitzichten over de Hauraki Gulf, voel je de politieke geschiedenis en het belang van Maori-landrechten. Het Himalaya Reserve, is een vredige groene ruimte waar bezoekers kunnen genieten van een rustige wandeling te midden van weelderige natuur en een prachtig uitzicht op de omliggende gebieden. Tot slot is Western Springs Park een paradijs voor natuurliefhebbers, met zijn serene meer, vogels, en de nabijheid van de Auckland Zoo.

Wandelingen in de buurt van Auckland

De wandelingen in de omgeving van Auckland bieden een diversiteit aan ervaringen, van korte stadswandelingen tot uitdagende tochten door het ruige landschap van de Waitākere Ranges. Je kunt wandelen langs de kustlijn van de Hauraki Gulf, waar de Tamaki Drive Walkway een prachtig uitzicht biedt op de eilanden en stranden.


Voor een meer avontuurlijke ervaring kun je de wandelpaden van de Hunua Ranges verkennen (bijvoorbeeld met de Cossey Massey Loop Track), waar weelderige bossen en watervallen wachten op de enthousiaste wandelaar.

bomen en de Manukau Harbour
Beveridge Track biedt uitzichten op de Manukau Harbour

Wandeling

Afstand

Wandeltijd (retour)

Moeilijkheids-graad

Shakespear Regional Park

8,2 km

2 uur

Gemiddeld

Mount Eden Summit Walk

2 km

0,5-1 uur

Gemakkelijk

Beveridge Track

6 km

1,5-2,5 uur

Gemiddeld

Rangitoto Island Summit Track

7,6 km

2-3 uur

Gemiddeld

Cossey Massey Loop Track

8,3 km

3 uur

Gemiddeld

Orakei Basin Walkway

3,1 km

40 min

Gemakkelijk

Omanawanui Track

3,1 km

1,5-2 uur

Gemiddeld

Long Bay Coastal Walk

6 km

1,5-2 uur

Gemakkelijk

Tāwharanui Ecology Trail

3,3 km

1,5 uur

Gemakkelijk

Duder Regional Park

6 km

2-3 uur

Gemiddeld

Tamaki Drive Coastal Path Loop

3,9 km

45-60 min

Gemiddeld


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page