top of page
Writer's pictureNatuurlijkNZ

Een reis door de Maori-mythologie van Nieuw-Zeeland

Maori legendes en verhalen uit Nieuw-Zeeland

Mythologie legend about the creation of New Zealand
Maori Hook - picture taken of 'The NZ Book'

Nieuw-Zeeland is niet alleen een land van adembenemende natuurlijke schoonheid, maar het heeft ook een rijke en fascinerende mythologie. De Māori, de inheemse bevolking van Nieuw-Zeeland, hebben generaties lang verhalen en legendes doorgegeven die hun diepe verbondenheid met het land, de natuur en hun voorouders weerspiegelen. In deze blog nemen we je mee op een reis door de māori-mythologie, waarbij we enkele van de meest bekende en betoverende verhalen kort weergeven.



De schepping van de wereld

Volgens de māori-mythologie ontstond de wereld uit de leegte, genaamd Te Kore. De godin van de schepping, Papatuanuku (Moeder Aarde) en de hemelvader Ranginui werden gescheiden door hun kinderen, waardoor de wereld zoals we die nu kennen werd gevormd.


De vorming van Nieuw-Zeeland

De mythe legt uit dat Nieuw-Zeeland is ontstaan uit het fragment van de kosmische scheiding en de daaropvolgende geologische activiteit. De bergen, valleien en andere landvormen werden gevormd door een combinatie van goddelijke interventie en natuurlijke krachten.


Common place to gather between maori community
Marae

Maui

Een halfgod en bedrieger, speelt een belangrijke rol in de legende over hoe de Nieuw-Zeelandse Noord- en Zuid-eilanden werden gevormd. Volgens de mythe viste Maui met zijn vishaak het Noordereiland op uit de zee. Zijn broers werden verondersteld hem te helpen, maar hun ongeloof leidde ertoe dat het Noordereiland in een onvoltooide staat achterbleef.




Maori wood sculpture
Ancestors


Maui's haak

Het Zuidereiland, bekend als Te Waka a Maui (Maui's Kano), zou zijn gevormd uit de kano die Maui gebruikte om het Noordereiland op te vissen. Men gelooft dat de vorm van het Zuidereiland op een kano lijkt, waarbij de bergachtige ruggengraat de romp van de kano voorstelt. Het Te Papa museum in Wellington heeft hier een interactieve tentoonstelling over. 






De legende van Hinemoa en Tutanekai

Dit is een romantisch liefdesverhaal tussen Hinemoa, een prinses, en Tutanekai, een muzikale prins. Ze woonden op nabijgelegen eilanden en communiceerden via de melodieën van Tutanekai. Uiteindelijk zwom Hinemoa 's nachts naar Tutanekai toe, ondanks de sterke stroming van het meer.


Het verhaal van Tāne Mahuta en de bosgoden

Tāne Mahuta is de god van het bos in de mythologie van de Māori. Hij wordt geassocieerd met het planten van bomen en het leven brengen in het bos. Volgens de legende schiep Tāne Mahuta de eerste vrouw, Hineahuone, uit de aarde.


Maori people are representing a community
Maori people
Maori village
Community place


















Het verhaal van Hine-nui-te-pō

Hine-nui-te-pō is de godin van de dood in de Māori mythologie. Ze wordt beschouwd als de bewaker van de poorten naar het hiernamaals. Het verhaal van Hine-nui-te-pō illustreert de overgang van leven naar dood in de Māori cultuur.





De mythologie van de Māori is doordrenkt van wijsheid, spiritualiteit en respect voor de natuur.
celebration between maori
Maori rituals

Het komt vaak voor dat je tijdens een wandeling een bord ziet waarop staat dat een bepaalde plek of waterval heilig is vanwege het spirituele Māori-geloof. Het verkennen van deze verhalen biedt een dieper inzicht in de cultuur en tradities van Nieuw-Zeeland. Neem tijdens je reis door Nieuw-Zeeland ook de tijd om de Māori-cultuur te verkennen.







Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page