top of page
Writer's pictureNatuurlijkNZ

Ontdek het Abel Tasman National Park in Nieuw-Zeeland

Het Abel Tasman National Park gelegen in de Nelson regio, is een van de meest geliefde natuurgebieden van Nieuw-Zeeland. Nieuw-Zeelands kleinste nationale park staat bekend om zijn spectaculaire kustlijn, gouden zandstranden en kristalhelder water. Van wandelen en vogelspotten tot suppen en kajakken, je kunt hier terecht voor een avontuurlijke ervaring in de ongerepte natuur. Of je nu de volledige Abel Tasman Coast Track wilt afleggen of gewoon een dagtocht wilt maken, dit park biedt zoveel mogelijkheden.

Hike the Abel Tasman Coast Track New Zealand
Abel Tasman Coast Track

Flora en Fauna in Abel Tasman National Park

Dit park staat bekend om zijn rijke diversiteit aan flora en fauna, die een uniek ecosysteem vormen langs de kust van Nieuw-Zeeland. In de dichte inheemse bossen vind je bomen zoals de kahikatea en rimu, terwijl de varens en mossige bodembedekkers een weelderige groene onderlaag creëren. Langs de kustlijnen bloeien de karakteristieke pōhutukawa-bomen, die vooral in de zomer met hun felrode bloemen de stranden sieren.

Voor de natuurliefhebbers biedt het park ook een scala aan wilde dieren. Spot zeehonden die rusten op de rotsen of dolfijnen die speels in de turquoise wateren zwemmen. Ben je een vervend vogelspotter dan kun je genieten van het gezang van inheemse vogelsoorten in Nieuw-Zeeland, zoals de tui en de bellbird, terwijl je door de bossen en langs de kust loopt. Dit ongerepte natuurgebied is een toevluchtsoord voor zowel planten als dieren, wat het tot een paradijs maakt voor ecotoerisme in Nieuw-Zeeland.


De naam Abel Tasman

Het Abel Tasman National Park dankt zijn naam aan de Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman, die in 1642 als eerste Europeaan de kust van Nieuw-Zeeland verkende. Ondanks een vijandige ontmoeting met de lokale Māori en een korte verkenning, bleef zijn naam verbonden aan dit prachtige gebied. Dit gebied werd op 16 december 1942 officieel een national park, 300 jaar nadat Abel Tasman het gebied bezocht had.

Activiteiten in het Abel Tasman National Park

Naast wandelen biedt het park Abel Tasman tal van andere avontuurlijke activiteiten. Het is een paradijs voor kajakkers, waarbij de rustige wateren van de Tonga Island Marine Reserve perfect zijn om zeehonden en dolfijnen te spotten. Een andere manier om de kustlijn van het abel national park te verkennen is via een boottocht, waarbij je langs afgelegen stranden vaart. De combinatie van sandy beaches, indrukwekkende rotsformaties en levendige flora en fauna maken dit park een uniek stukje natuur dat je niet mag missen tijdens je reis door Nieuw-Zeeland.

Wandelen in Abel Tasman National Park

Wandelen in Nieuw-Zeeland is een fantastische ervaring en Abel Tasman National Park is een mooie optie voor zowel beginner als ervaren wandelaars. Je hoeft niet dagenlang te wandelen om dit prachtige park te ontdekken. Je kunt namelijk een water taxi boeken, een wandeling maken en dan weer de water taxi terug nemen. De beroemde Abel Tasman Coast Track is een van de Great Walks van Nieuw-Zeeland en neemt je mee langs spectaculaire kustlijnen en rustige baaien.


Blue waters, hikers and golden beaches of Abel Tasman National Park New Zealand
Het mooie blauwe water en de gouden stranden van Abel Tasman National Park

De Abel Tasman Coast Track

De Abel Tasman Coastal Track biedt een unieke manier om het nationale park te verkennen en is één van de vele mooie wandelpaden in Nieuw-Zeeland. Deze wandelroute van 60 kilometer loopt langs de kust en biedt adembenemende uitzichten op de golden sands van stranden zoals Awaroa Inlet en Bark Bay. Het wandelpad voert je door dichtbegroeid native forest, langs rotsformaties, en langs de kalme wateren van baaien zoals Wainui Bay en Golden Bay. De route is goed onderhouden en kan het hele jaar door worden bewandeld. Je kunt kiezen om de tocht in meerdere dagen af te leggen, waarbij je overnacht in hutten of op campings. Wil je een korter gedeelte lopen dan kun je gebruikmaken van water taxi services.

Toegang tot de afgelegen stranden en paden van het park wordt eenvoudig gemaakt met de water taxi. Deze diensten bieden een gemakkelijke en plezierige manier om de kust van het park te verkennen. Vergeet niet om je water taxi van tevoren te reserveren, vooral in het hoogseizoen. Dit zorgt ervoor dat je je gewenste bestemmingen binnen het park kunt bereiken en volledig kunt genieten van de activiteiten in Abel Tasman National Park.

Ongeacht je conditieniveau biedt de Abel Tasman Coast Track een onvergetelijke ervaring. Het is een must-do activiteit in het Abel Tasman National Park.

Navigeren door Abel Tasman National Park

Een goed begrip van de kaart van het Abel Tasman National Park is essentieel. Het park heeft een netwerk van wandelpaden, stranden en bezienswaardigheden. Door je bekend te maken met de indeling van het park, kun je je ervaring verbeteren.

Wateractiviteiten in Abel Tasman NP

Het Abel Tasman National Park is een toevluchtsoord voor waterliefhebbers. De heldere wateren en beschutte baaien van het park bieden ideale omstandigheden voor verschillende activiteiten. Kajakken is een populaire keuze, waarmee je de kustlijn in je eigen tempo kunt verkennen. Je kunt peddelen naar afgelegen stranden, lokale dieren spotten en zelfs door marine reserves navigeren. Huur een kajak voor de dag of boek een tour. Ben je ervaren dan kun je ook een meerdaagse kajaktocht doen en overnachten op de campings.

Voor degenen die een meer ontspannen ervaring zoeken, is zwemmen in de warme wateren van het park een genot. Of je nu in de golven duikt of gewoon op het oppervlak drijft, de oceaan is een essentieel onderdeel van de Abel Tasman-ervaring. Ontspan en geniet van de mooiste stranden van Nieuw-Zeeland.

Kayakers exploring abel tasman national park and its blue water and golden beaches
Een populaire manier om het Abel Tasman National Park te ontdekken is per kajak

Overnachten in het Abel Tasman NP

Er zijn tal van mogelijkheden om te overnachten in het nationaal park Abel Tasman. Of je nu kiest voor kamperen, overnachten in hutten langs de wandelroute, of verblijven in een comfortabele accommodatie in Kaiteriteri of Marahau, de toegangspoorten tot het park, er is voor elke reiziger een passende optie. Voor degenen die meerdere dagen willen wandelen, biedt het hut and campsite systeem langs de kust een eenvoudige en betaalbare manier om midden in de natuur te overnachten.

Overnachten buiten Abel Tasman National Park biedt geweldige opties in nabijgelegen plaatsen zoals Motueka en de Golden Bay regio. Deze charmante steden liggen op korte afstand van het park en bieden een verscheidenheid aan accommodaties, van gezellige bed & breakfasts tot comfortabele motels en lodges. Motueka is een populaire uitvalsbasis met goede voorzieningen en restaurants, terwijl Golden Bay een rustiger en idyllischer sfeer heeft, perfect voor reizigers die op zoek zijn naar een ontspannen verblijf in de natuur.

Wanneer is de beste tijd om het Abel Tasman Park te bezoeken?

Hoewel het Abel Tasman Park New Zealand het hele jaar door bezocht kan worden, zijn de zomermaanden (december tot februari) het populairst vanwege het warme weer en de langere dagen. Toch is het park in de lente (september-november) en de herfst (maart-mei) vaak rustiger en nog steeds prachtig met bloeiende bloemen en mildere temperaturen.


Of je nu komt voor een wandeling langs de gouden stranden van de Abel Tasman Coast, een avontuurlijke kajaktocht maakt of simpelweg geniet van de ongerepte natuur, het Abel Tasman National Park is een must-visit bestemming voor elke reiziger in Nieuw-Zeeland. Met zijn unieke combinatie van strand, bos en zee biedt dit park een ervaring die je nog lang bij zal blijven.


Traditional maori waka at abel tasman national park sunset
Traditionele Māori waka met zonsondergang


コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page