top of page
Writer's pictureNatuurlijkNZ

Ontdek het adembenemende UNESCO-werelderfgoed van Nieuw-Zeeland

Updated: Oct 3

Nieuw-Zeeland, bekend om zijn prachtige landschappen en rijke culturele erfgoed, heeft een aantal van 's werelds meest spectaculaire UNESCO World Heritage Sites. Deze UNESCO werelderfgoed plaatsen benadrukken niet alleen de natuurlijke schoonheid van het land, maar bieden ook een diep inzicht in het Māori-erfgoed en de geschiedenis. Hier volgt een reis langs deze opmerkelijke plaatsen, waarbij we laten zien wat ze echt speciaal maakt en waarom ze de harten van reizigers van over de hele wereld veroveren.


The famous mystical spot part of Te Wahipounamu Unesco heritage.
Milford Sound - Fiordland National Park

1. Te Wahipounamu - Zuidwest-Nieuw-Zeeland


Locatie: Ten zuidwesten van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland


Te Wahipounamu, wat “The Waters of Greenstone” betekent in het Māori, omvat een uitgestrekt gebied van bijna 2,6 miljoen hectare. Dit gebied omvat vier grote nationale parken: Fiordland, Mount Aspiring, Aoraki / Mount Cook en het Westland Tai Poutini National Park.


Māori en historische betekenis: De site is van enorme culturele betekenis voor de Māori, met name de Ngāi Tahu stam. Ze vereren de regio’s dramatische landschappen en hun rijke bronnen, zoals pounamu (greenstone). De indrukwekkende fjorden, het alpenlandschap en de uitgestrekte regenwouden hier zijn verweven met Māori-legenden en traditionele gebruiken.


Waarom het zo speciaal is: Te Wahipounamu is beroemd om zijn prachtige natuur, waaronder de Southern Alps, ongerepte fjorden zoals Milford Sound en uitgestrekte gletsjers zoals de Franz Josef en Fox gletsjers. De diversiteit aan ecosystemen, van regenwouden tot ijzige landschappen, biedt een buitengewone omgeving voor buitenactiviteiten zoals wandelen, bergbeklimmen en rustgevende bootcruises.






The famous volcano part of the UNESCO heritage.
Tongariro National Park

2. Tongariro National Park


Locatie: Centraal Noordereiland, vlakbij de stad Tūrangi


Tongariro National Park werd in 1887 opgericht en is het oudste nationale park van Nieuw-Zeeland en een van de eerste ter wereld. Het beslaat meer dan 79.000 hectare en omvat de vulkanische toppen van Mount Tongariro, Mount Ngauruhoe en Mount Ruapehu.


Māori en historische betekenis: Het park heeft een diepe spirituele betekenis voor de plaatselijke Māori, met name voor de Ngāti Tūwharetoa-stam. De vulkanische bergen worden als heilig beschouwd en staan centraal in de scheppingsverhalen en tradities van de Māori.


Waarom het zo speciaal is: Tongariro staat bekend om zijn opvallende vulkanische landschappen, waaronder lavastromen, kraters en kleurrijke mineraalmeren. De Tongariro Alpine Crossing, een van de beroemdste dagwandelingen van Nieuw-Zeeland, biedt wandelaars een adembenemend uitzicht op het vulkanische terrein en het alpenlandschap van het park.





De dramatische landschappen van het park zijn ook beroemd geworden in de filmtrilogie “Lord of the Rings”, wat de aantrekkingskracht nog groter maakt.


This sub antarctic island is one part of the unesco heritage.
Sub-Antartic Island

3. Nieuw-Zeeland Sub-Antarctische eilanden


Locatie:Zuidelijke Oceaan, ten zuidoosten van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland


Deze eilandengroep bestaat uit de Auckland Eilanden, Campbell-eilanden, Bounty-eilanden , de Snares en Antipoden-eilanden en beslaat ongeveer 8.000 vierkante kilometer. Deze eilanden vallen op door hun extreme isolatie en unieke biodiversiteit.


Māori en historische betekenis: De sub-Antarctische eilanden hebben een meer recente menselijke geschiedenis, waarbij de vroege Europese ontdekkingsreizigers en walvisvaarders hun isolement opmerkten. De eilanden hebben eerder een wetenschappelijke dan een culturele betekenis voor de Māori vanwege hun afgelegen ligging.


Waarom het zo speciaal is: Om op de UNESCO World Heritage list te worden geplaatst, moeten locaties van uitzonderlijke universele waarde zijn en aan ten minste één van de tien strenge selectiecriteria voldoen. De unieke ecosystemen van de eilanden zijn cruciaal voor de zeldzame vogelsoorten en inheemse planten. Ze vormen een toevluchtsoord voor zeezoogdieren en zeevogels. Hun isolement en barre omstandigheden bieden een ongerepte omgeving die zeldzame soorten en leefgebieden ondersteunt die nergens anders te vinden zijn, waardoor ze een unieke bestemming zijn voor ecologen en natuurliefhebbers.  


Ze vallen vooral op door het grote aantal en de diversiteit aan pelagische zeevogels en pinguïns die er nestelen. Er zijn in totaal 126 vogelsoorten, waaronder 40 zeevogels waarvan er acht nergens anders ter wereld broeden.





Comments


bottom of page