top of page
Writer's pictureNatuurlijkNZ

Wellington Nieuw-Zeeland, de bruisende hoofdstad

Updated: Sep 27

Wellington is niet altijd de hoofdstad van Nieuw-Zeeland geweest. De geschiedenis omtrent de hoofdstad van Nieuw-Zeeland gaat terug tot 1940.


Deze dynamische stad biedt een schat aan activiteiten en wandelmogelijkheden voor een perfecte mix van cultuur, avontuur, lekker eten en drinken. Wellington is kleiner dan Christchurch, maar heeft een groot aantal eetgelegenheden en activiteiten in een relatief klein centrum, wat het gemakkelijk maakt overal naar toe te lopen. Een populaire uitspraak is dan ook ‘you can’t beat Wellington on a good day’. Dat heeft er niet alleen mee te maken dat ‘windy Wellington’ vaak wat winderig is, maar ook dat de stad graag opschept dat er meer restaurants en bars zijn per inwoner dan in New York. Het is nooit bewezen of dit waar is, maar Wellington bied een gigantische keuze aan eetgelegenheden.

 
 
Mensen lopen 's avonds op Cuba Street Wellington
Cuba Street is een sfeervolle straat met alternatieve en creatieve winkels en cafés

Wellington Central

Het centrum van Wellington is compact en de meeste activiteiten zijn op loopafstand van je accommodatie. Na een ochtend vol ontdekkingen, is het tijd om te ontspannen aan de waterkant van Wellington. Maak een rustige wandeling langs het water, de Wellington Waterfront Walk, en geniet van het prachtige uitzicht op de haven en de omliggende heuvels. Stop bij één van de vele cafés of restaurants langs de kust en trakteer jezelf op een heerlijke lunch, terwijl je de bedrijvigheid van de haven gadeslaat. Ook vind je hier elke zondagochtend de Harbourside Market, waar je niet alleen verse groentes en fruit kan vinden, maar vaak ook een hapje of koffie kunt kopen bij één van de kraampjes. Mocht je op andere blogs over The Underground Market gelezen hebben, wees je er dan van bewust dat deze sinds maart 2020 gesloten is.

Cuba Street

Dit is één van de meest levendige en kleurrijke straten van de stad, bekend om zijn eclectische mix van boetieks, cafés, straatkunst en live muziek. Wandel langs de historische straat en ontdek een scala aan unieke winkels, innovatieve eetgelegenheden en bruisende uitgaansgelegenheden die de creatieve en culturele ziel van Wellington belichamen.


Civic Square

Dit centrale plein fungeert als een cultureel knooppunt, omringd door iconische gebouwen zoals het Michael Fowler Centre, de Wellington Central Library, Arts Centre, de City Gallery, Town Hall en ook wel handig het VVV-kantoor (iSite). Het plein is vaak het toneel van evenementen, festivals en kunstinstallaties, waardoor het een levendige ontmoetingsplek is voor zowel toeristen als lokale bewoners.


Barman schenkt een biertje bij Parrotdog in Wellington
Je hebt Wellington niet ècht beleefd als je niet minstens een aantal restaurantjes, barretjes of cafés hebt uitgeprobeerd.

Hapje en drankje doen

Wellington heeft een overvloed aan eet- en drinkgelegenheden, variërend van stijlvolle restaurants en gezellige cafés tot trendy foodtrucks en microbrouwerijen. In het centrum vind je een rijke variëteit aan keukens, van moderne Nieuw-Zeelandse gerechten tot internationale smaken zoals Aziatisch, Mediterraan en Latijns-Amerikaans. De stad is ook beroemd om zijn koffiecultuur, met talloze ambachtelijke koffiebars waar je kunt genieten van perfecte espresso's en creatieve koffie creaties. Van de kleine straatjes zoals Willis Lane of Hannahs Laneway tot de Library (cocktails!) en Sweet Release (veganistisch café), er is voor iedereen wat lekkers te vinden!


Wat te doen in Wellington, hoogtepunten en trekpleisters

Behalve onderstaande activiteiten biedt Wellington ook een scala aan tours door de stad of dagtripjes vanaf de stad naar mooie plekken in de omgeving.


Te Papa Tongarewa

Begin je ontdekkingsreis door Wellington met een stap terug in de tijd. Breng een bezoek aan Te Papa Tongarewa, het nationale museum van Nieuw-Zeeland, waar je wordt ondergedompeld in de fascinerende geschiedenis, cultuur en natuurlijke schoonheid van het land. Geniet van interactieve tentoonstellingen en leer meer over de Māori-cultuur, de koloniale geschiedenis en de unieke biodiversiteit van Nieuw-Zeeland.


Kinderen kijken naar een interactief scherm in Te Papa museum
Te Papa, het nationale museum van Nieuw-Zeeland, heeft interactieve tentoonstellingen die het een geweldig museum maken voor jong en oud

Zealandia - Te Māra a Tāne

Zealandia in Wellington is een eco sanctuarium waar de oorspronkelijke flora en fauna van Nieuw-Zeeland worden hersteld en beschermd. Dit omheinde reservaat strekt zich uit over 225 hectare en is een toevluchtsoord voor zeldzame en bedreigde vogels in Nieuw-Zeeland, zoals de tuatara, kākā , en kiwi. Je kunt de rijke biodiversiteit ontdekken via goed onderhouden wandelpaden en educatieve tentoonstellingen in het bezoekerscentrum.


Zealandia biedt zowel overdag- als 's avonds tours aan, waardoor het een geweldige plek is om de nachtelijke geluiden van de natuur te ervaren en mogelijk een glimp op te vangen van de beroemde kiwi. 

Een toegangskaartje begint vanaf NZD 24 en de meeste mensen lopen zo’n 2 à 3 uur rond in het park, al kun je er met 32 km aan wandelpaden de hele dag doorbrengen. Gratis shuttles zijn beschikbaar vanaf de iSite (Visitor Centre) of vanaf Kelburn Station (eindpunt van de Cable Car).


Cable Car en Cable Car Museum

De Wellington Cable Car is een iconische rit (van 5 minuten) die bezoekers meeneemt van het levendige centrum van Wellington naar de prachtige botanische tuinen op de heuvels boven de stad en het eindpunt Kelburn Station.


Deze charmante rode kabeltram, die al sinds 1902 in gebruik is, biedt een unieke manier om de stad te zien terwijl je door tunnels en langs schilderachtige uitzichten glijdt. Bovenaan kun je genieten van een panoramisch uitzicht over Wellington, een bezoek brengen aan het Cable Car Museum, of ontspannen in de rustgevende botanische tuinen.


De rode kabelbaan met uitzicht op Wellington Nieuw-Zeeland
De rode Cable Car brengt je in 5 minuten naar de top van de botanische tuinen, met een geweldig uitzicht over Wellington

Wellington Botanic Gardens

Verspreid over 25 hectare bieden de botanische tuinen van Wellington een verscheidenheid aan landschappen, van kleurrijke bloembedden en weelderige bossen tot gespecialiseerde tuinen zoals de rozentuin en de begonia kas. De tuinen zijn ook de thuisbasis van Space Place Carter Observatory en de Treehouse Visitor Centre, waardoor ze een ideale plek zijn voor zowel ontspanning als educatie.


Space Place Carter Observatory

Space Place is een must-see voor liefhebbers van astronomie en ruimtewetenschap. Deze historische observatiepost biedt interactieve tentoonstellingen, fascinerende planetarium shows en een scala aan telescopen waarmee bezoekers de nachtelijke hemel kunnen verkennen.


Wētā Cave en Wētā Workshop

The Cave is een (gratis) mini-museum waar je props van Lord of the Rings en andere films kunt zien. Ze vertonen een documentaire van 20 minuten, waarin je meer leert over de geschiedenis van de Wētā Workshop. Er is een winkel waar je leuke souvenirs kunt kopen en buiten staat Gollum op je te wachten voor een fotomomentje. Boek een rondleiding bij de Wētā Workshop voor een uniek kijkje achter de schermen van de magische wereld van special effects, rekwisieten en kostuums.


De Beehive - Parliament Wellington

Het Beehive-gebouw in Wellington is één van de meest herkenbare architectonische kenmerken van Nieuw-Zeeland en het hart van de politieke macht van het land. Deze opvallende structuur, genoemd naar zijn bijenkorf vormgeving, is het hoofdkwartier van de Nieuw-Zeelandse regering en herbergt het kantoor van de premier en de kabinets kamers. Je kan deelnemen aan rondleidingen door het parlementaire complex, waarbij je een idee krijgt van de parlementaire processen en de geschiedenis van Nieuw-Zeeland's democratie.


The Beehive in Wellington op een blauwe dag
De iconische Beehive herbergt onder meer het kantoor van de premier en de kabinetskamers, en is een symbool van de politieke macht in Nieuw-Zeeland.

Winkelen in Wellington

Nieuw-Zeeland staat niet echt bekend als winkel mecca, maar mocht je dan toch een paar uur of een dag langs de winkels willen struinen, dan is Wellington de juiste plek daarvoor.


Lambton Quay is een grote winkelstraat in het centrum van Wellington. Hier vind je een mix van grote warenhuizen, zoals David Jones, en boetieks die zowel lokale als internationale merken aanbieden. Van Lambton Quay loop je naar de Old Bank Arcade, een prachtig gerestaureerd historisch gebouw. Binnenin vind je een scala aan winkels, neem ook de tijd om de prachtige architectuur en het oude uurwerk te bewonderen. Op Willis Street vind je een mix van bekende merken en lokale winkels. Vergeet ook niet Cuba Street, bekend om zijn alternatieve sfeer en creatieve winkels.


Ben je op zoek naar specifieke winkel dan kun je op de website van Neat Places een goed overzicht vinden. Veel winkelplezier!


Ontspannen in het park of aan het strand


Otari Wilton’s Bush

Dit is de enige botanische tuin in Nieuw-Zeeland met uitsluitend inheemse planten en bomen. Ga vroeg in de ochtend voor de beste ervaring en om vogels te spotten. Er zijn genoeg wandelingen van verschillende lengtes en moeilijkheidsgraag en één van de wandelingen brengt je zelfs langs een 800 jaar oude rimu boom. Ga met de auto of neem bus 14 vanaf het centrum van Wellington.


Oriental Bay

Oriental Bay is een geliefde plek voor zowel toeristen als lokale bewoners. Het strand is ideaal om te zonnebaden, zwemmen en picknicken, terwijl de boulevard tal van cafés en eetgelegenheden biedt waar je kunt genieten van een ontspannen maaltijd met uitzicht op de baai.


Andere stranden in de buurt van Wellington

Wil je op een groot strand een dagje ontspannen, neem dan de veerboot naar Matiu/Somes Island  en zelfs verder naar Days Bay. Het eiland heeft leuke wandelingen en prachtige uitzichten, maar zorg er op een mooie dag voor dat je de veerboot van tevoren hebt geboekt. Island Bay is ook een bezoek waard en de speeltuin Shorland Park is leuk als je met kinderen reist.


Wandelingen

Wellington en de haven op een bewolkte dag
Ontsnap de stad en loop binnen 1,5 uur Mount Victoria op voor een panoramisch uitzicht op Wellington

Mount Victoria

Deze wandeling is populair om een heel goede reden, want vanaf de top van Mt Vic heb je een spectaculair uitzicht over Wellington. Maak de korte wandeling van 1,5 uur naar de top (196m boven de stad) en geniet van het panoramische uitzicht op de stad, de haven en de omliggende heuvels terwijl de zon langzaam ondergaat aan de horizon. Heb je al genoeg gewandeld en neem je liever de bus, dan kan dat ook. Koop een kaartje voor de hop-on-hop-off bus tour.


Andere wandelingen in de buurt van Wellington

Wandeling

Afstand

Wandeltijd (retour)

Moeilijkheids-graad

Red rocks*

8,5 km

 2-3 uur

Moeilijk

Matiu/Somes Island Loop Track

Verschillende lengtes

1,5 - 3 uur

Gemakkelijk

Wrights Hill Loop

1 km of 2,4 km

45 min of 1,5 uur

Middelzwaar

Brooklyn Wind Turbine Route

 12 km

4 uur

Gemakkelijk

Makara Walkway

6,6 km

3-4 uur

Moeilijk

Southern Walkway

10,6 km

4-5 uur

Middelzwaar

Northern Walkway

13,3 km

4-5 uur

Middelzwaar

Escarpment Track**

10 km

3-4 uur

Moeilijk

* Lord of the Rings film locatie en zeehonden tussen april en oktober ** Meer informatie over de Escarpment Track op de Kapiti Kust vind je hier


Een band speelt muziek in een donkere ruimte in Wellington
Geniet van één van de lifeshows, van muziek tot komedie en theater.

Culturele ervaringen

Met een rijke mix van kunst, cultuur en evenementen is Wellington een geweldige bestemming als je op zoek bent naar unieke en inspirerende ervaringen.


Voor liefhebbers van podiumkunsten biedt het St James Theatre een gevarieerd programma, met ballet, opera en theaterproducties.


De stad staat ook bekend om zijn levendige evenementen en festivals. Het jaarlijkse New Zealand Festival trekt artiesten van wereldklasse voor een breed scala aan uitvoeringen, van muziek en dans tot theater en literatuur. Tijdens het New Zealand Fringe Festival wordt de stad overspoeld met alternatieve en experimentele kunst uitvoeringen.


Daarnaast is Wellington de thuisbasis van het iconische World of Wearable Art (WOW), een spectaculaire mode- en kunst show waar creatieve ontwerpen en ongelooflijke kostuums tot leven komen op het podium. Deze show trekt bezoekers van over de hele wereld.

Muziekliefhebbers kunnen genieten van concerten in de TSB Arena of luisteren naar de klanken van het New Zealand Symphony Orchestra. Voor een meer ontspannen ervaring zijn er verschillende kunstgalerijen en markten die lokale kunstenaars en ambachtslieden in de schijnwerpers zetten.


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page